jueves, 6 de diciembre de 2007

Artemi semidan - spansk skolehverdag

Aurora og Birk i Artemi t-skjorta.

10.september startet Aurora og Birk på den lokale skolen i Arguineguin. De gikk til den nye hverdagen med ulike forventinger og ulik følelse i maven. Birk gledet seg til å ha på sekk med matpakke, og Aurora gledet seg til å lære spansk og til å få spanske venninner. Birk gruet seg til å være alene uten mamma eller pappa, Aurora gruet seg til å takle dagene uten å kunne språket. Og starten ble tøff for begge, men likevel har vi ikke opplevd en eneste dag hvor lysten har vært fraværende. Tårene kom nesten hver eneste morgen de to første ukene, men etter endt skoledag var det smil om munnen og ingen tårer. Nå, snart tre måneder etter første skoledag er det ikke lengre tårer på kinnene til hverken Aurora eller Birk! For oss voksne har det også vært blandede følelser i starten. Alt er nytt og veldig annerledes enn det vi er vant til. Skolegården er inngjerdet og porten åpnes fem minutter før skolestart. I porten står en blid dame og passer på at barna går pent og pyntelig over skolegården. Ingen foreldre får være med inn, om man ikke har barn i infantilklassene(3, 4 og 5 åringene). Når skoledagen er over slippes en og en elev ut av porten til riktig forelder, dette gjelder bare de små. De store får forlate skolen uten at foreldrene er der.

Det å følge Birk inn er veldig hyggelig. Alle treåringene skal stille opp på den gule streken. Klassens lærer Alisia står sammen med barna inntil det er klart for å marsjere inn til klasserommet. Når det er klassens tur lyder kommandoen: La fila, las bocas y las manos! Elevene må stå fint på rekke og rad, munnen må lukkes og armene bak på ryggen. Birk lyder kommandoen med glede og andakt! Vi voksne vinker farvel og må forlate skolegården. De som behersker språket kan småprate med forledrene, mens vi, må smile pent og si de få høflighetsfrasene vi kan, inntil videre!

Her er vi i parken utenfor skolen. Der venter barna fram til porten åpnes. Aurora leter etter kjente som hun kan gå inn porten sammen med. Etter skoletid har vi alltid en liten lekestund før vi går hjem, deilig å få lekt fra seg etter skoledagen er over, og fint for oss voksne å praktisere litt spansk.Denne dagen treffer vi Alisia, Birks lærer, i parken før skoletid.

No hay comentarios: